22-letnica je zavrnila možnost, da ozdravi. Raje umrem. Preberi zakaj

ronna

Sliši se neverjetno, toda resnično. Mlada Angležinja je raje izbrala smrt, kot življenje.

 

Channan Petrides boleha za cistično fibrozo  22-letni Angležinji so, če ne opravi presaditve srca in pljuč, zdravniki napovedali manj kot leto dni življenja. A tako mlada se je odločila, da se izpiše s seznama tistih, ki čakajo na primernega darovalca.

Vem, da tvegam, toda raje bi uživala v preostanku časa, ki ga še imam, kot pa čakala na klic, ki morda nikoli ne bo niti prišel. Lahko bi se zgodilo, da bi doma čakala na organ in nikoli ne bi prišla na vrsto," pripoveduje Channan Petride, 22-letna bolnica s cistično fibrozo, redko genetsko boleznijo, ki je še premalo raziskana; ker pljuča in ostale vitalne organe napolni s sluzjo, pa njihovo delovanje močno oteži.

"Gre za počasno, boleče, dušeče bolezensko stanje," pove. "22 let sem stara, moja pljuča pa odpovedujejo. Spim po 20 ur na dan, po stopnicah praktično ne morem več. Pljuča me bolijo, kašljam kri. Zaradi kroničnih bolečin moram jemati morfij." Če bi ji presadili srce in pljuča, bi morda preživela. Lahko pa bi preminila že na operacijski mizi. Tudi presaditev ji ne bi zagotovila dolgega življenja. Leta 2012 je bilo število bolnikov, ki so še živeli pet let po presaditvi srca 76,8 odstotkov, po presaditvi pljuč pa 55 odstotkov, piše Mirror.

Do smrti si želi zaživeti s polnimi pljuči

"Če bi tako lahko živela še naslednjih dvajset let, ne bi oklevala. Toda zdravniki so mi povedali, da lahko umrem tudi na operacijski mizi. Ali pa da mi bodo organi odpovedali po samo šestih mesecih. In ne bi mogla narediti nič od tega, kar je na mojem seznamu stvari, ki jih pred svojo smrtjo želim početi, ker bi tvegala, da pride do infekcije."

Ko je slutila, da je blizu smrti, je namreč napisala seznam stvari, ki si jih želi doživeti, preden umre. In ko se je izpisala s seznama ljudi, ki čakajo na darovalca za presaditev, je začela uresničevati svoje želje. Do sedaj si je privoščila vikend v termah in veliko zabavo, videla je pingvina in se peljala z balonom. 

Uspela se ji je peljati s helikopterjem nad Londonom, spoznala je nogometno moštvo West Ham in dobila avtogram Eda Sheerana. Na njenem seznamu neizvedenih stvari pa je še obisk safarija, obisk Disneylanda in muzeja voščenih lutk Madame Tussaud, velika rojstnodnevna zabava…
Njena največja želja pa se je sprehoditi po rdeči preprogi na podelitvi nagrad Brit Awwards. In odkar je svojo željo objavila na Facebooku, jo je dalje delilo več kot 35.000 ljudi.

 

Bi ti naredil isto? Več slik si poglej spodaj v galeriji

 

 

Fotogalerija

Smo ti všeč?


x Zapri